20100202

Όταν Η Αστυνομία Κοιμάται Οι Πολίτες Κινδυνεύουν

Με αφορμή περιστατικό κατά το οποίο κατά την διεξαγωγή έργων της ΔΕΗ τέθηκε σε κίνδυνο η ασφάλεια μαθητών και γονέων και καθώς η Ελληνική Αστυνομία επέδειξε απαράδεκτη αδιαφορία και ολιγωρία, οι σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων 76ο & 138ο κατέθεσαν αναφορά και ερωτήσεις προς τον υπουργό Προστασίας Του Πολίτη.
Η αναφορά καταχωρήθηκε στην γραμματεία του υπουργού και έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου 33292, 2010-01-26.



Προς:
κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
υπουργό Προστασίας του Πολίτη
Τ: 210 6988152
Φ: 210 6917944

Από:
Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων 76ου & 138ου Δημοτικών Σχολείων
Τ:
Φ:

2010/01/22

Περιγραφή περιστατικού

Tο μεσημέρι της Τρίτης 19 Ιανουαρίου, χωρίς καμμία πρόταιρη ενημέρωση και χωρίς την λήψη οποιουδήποτε μέτρου ασφαλείας ή έστω στοιχειώδους σήμανσης, η εταιρεία Έντεχνος Α.Ε. για λογαριασμό της ΔΕΗ προχώρησε στην καταστροφή του πεζοδρομίου μπροστά αλλά και γύρω από το οικοδομικό τετράγωνο που στεγάζει τα Δημοτικά Σχολεία 138ο & 76ο και τα Νηπιαγωγεία 50ο & 87ο.

Συνέπεια αυτών των έργων ήταν αφενός τα μαθήματα των τελευταίων ωρών να γίνουν κάτω από αφόρητο θόρυβο και αφετέρου η αποχώρηση των μαθητών από το σχολείο να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη με μαθητές και γονείς να «ορειβατούν» πάνω στα χαλάσματα ή να περπατούν μέσα στον δρόμο σε ώρα κυκλοφοριακής αιχμής.

Κατά την παρέμβαση των διευθυντών των Δημοτικών Σχολείων οι εργολάβοι συμπεριφέρθηκαν με κάθε απρέπεια καθυβρίζοντάς τους την στιγμή που εκείνοι υπερασπιζόντουσαν αυτονόητους κανονισμούς για κάθε πολιτισμένη κοινωνία.

Η στάση της αστυνομίας

Από τις 3:30 και ενώ μόλις είχε ολοκληρωθεί η καταστροφή των πλακών του πεζοδρομίου, οι διευθυντές κάλεσαν την αστυνομία στον αριθμό 100 για να παρέμβει άμεσα καθώς θα ακολουθούσε η αποχώρηση των μαθητών και οι υπάρχουσες συνθήκες θα έθεταν σε κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα.

Ωστόσο, παρ' όλες τις αλλεπάλληλες κλήσεις των διευθυντών αλλά και γονέων, περιπολικό εμφανίστηκε μετά από μιάμιση ώρα και ενώ όλοι είχαν ήδη εκτεθεί στους κινδύνους που αναφέρθηκαν προτύτερα.
Οι αστυνομικοί δεν έδειξαν το παραμικρό ενδιαφέρον στο να ενημερώσουν τους γονείς και διευθυντές πάνω στα δικαιώματά τους και τις κινήσεις που θα έπρεπε να κάνουν για να τα διεκδικήσουν, ενώ αντίθετα σχολίασαν ότι για τα έργα "υπάρχει άδεια και ότι κορδέλες και διάδρομοι ασφαλείας θα τοποθετούνταν μετά την ολοκλήρωση των εργασιών".

Κορδέλες και διάδρομοι ασφαλείας όμως δεν έχουν τοποθετηθεί σε κανένα άλλο σημείο από τα πολλά στα οποία διενεργεί εργασίες η εν λόγω εταιρεία (ολόκληρη η συνοικία Πετραλώνων άνωθεν του σταθμού ΗΣΑΠ παραμένει με ανασκαμένα πεζοδρόμια και τους πεζούς να κινούνται υποχρεωτικά στην μέση του δρόμου χωρίς να λαμβάνεται κανένα μέτρο ασφάλειας) και έχουμε την βεβαιότητα ότι αν δεν υπήρχε η εκβιαστική παρουσία των γονέων και διευθυντών η ίδια εικόνα θα υπήρχε και μπροστά από τα σχολεία.

ΕΡΩΤΗΣΗ 1
Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε γιατί ενώ κλήθηκε επανηλειμένα η αστυνομία δεν έστειλε επειγόντως περιπολικό για να ρυθμίσει την κυκλοφορία μπροστά από σχολεία από όπου θα εξερχόντουσαν 350 μαθητές δημοτικού από το προαύλιο των σχολείων στο οδόστρωμα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2
Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε γιατί ενώ κλήθηκε επανηλειμένα η αστυνομία δεν κινήθηκε έγκαιρα κατά των υπευθύνων που έθεσαν σε κίνδυνο την ακεραιότητα τόσων ανηλίκων και ενηλίκων πολιτών.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3.
Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε γιατί οι αστυνομικοί δεν έδειξαν το παραμικρό ενδιαφέρον να προασπίσουν τα δικαιώματα των πολιτών και να αναζητήσουν τους υπεύθυνους οφθαλμοφανών παραβάσεων που έθεσαν (και θέτουν) σε κίνδυνο την ακεραιότητα και την ασφάλεια των πολιτών, αλλά και αναιρούν κάθε έννοια πολιτισμένης διαβίωσης.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4
Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τα συγκεκριμένα μέτρα που θα λάβετε για να αναδειχθούν οι υπεύθυνοι αυτής της ολιγωρίας, αλλά και να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων συμπεριφορών.

Υ.Γ. 1
Καταλήγοντας θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό από κάθε φορέα και λειτουργό του δημόσιου και κοινωφελούς τομέα ότι ο πολίτης στην καθημερινότητά του δεν μπορεί να βρίσκεται αντιμέτωπος διαρκώς με καταστάσεις στις οποίες του επιβάλεται να διαπραγματεύεται το αυτονόητο. 
Επιπλέον, αυτή η διαρκής διαπραγμάτευση για το αυτονόητο συνεπάγεται για τον κάθε πολίτη απώλεια χρόνου, χρήματος και το σημαντικότερο, απώλεια ψυχικής ηρεμίας. Καταστάσεις που οδηγούν στην ουσιαστική υποβάθμιση του επιπέδου ζωής του, ακόμα και στη αναίρεση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του.
Όλες οι ενέργειές μας μέχρι τώρα αλλά και όσες θα ακολουθήσουν, καθίστανται επιβεβλημένες καθώς δεν μπορούμε να διδάσκουμε τα παιδιά μας να ζούνε σε ένα κόσμο αυθαιρεσίας και ανομίας, και να υποτάσσονται αδιαμαρτύρητα σε τέτοιες συμπεριφορές, γιατί τότε στον ρόλο μας ως γονείς και παιδαγωγοί θα έχουμε αποτύχει ολοκληρωτικά.
Μέσα από τις διαδικασίες που δρομολογούμε διδάσκουμε τα παιδιά μας ότι είναι μέλη μιας ευνομούμενης κοινωνίας στην οποία οι θεσμοί και οι επιμέρους αρμοδιότητες και ευθύνες λειτουργούν προς όφελος του συνόλου και καθενός χωριστά.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τόσο εσείς όσο και το επιτελείο σας θα σταθείτε αρωγοί σε αυτήν την προσπάθεια.

Υ.Γ. 2
Παρακαλούμε οι απαντήσεις στα ερωτήματά μας και οι όποιες αιτιάσεις σας για το όλο ζήτημα να απαντηθούν για κάθε ερώτημα χωριστά, ως τέθηκαν, και εντός του προβλεπόμενου από τον Νόμο χρόνου.

No comments: